Slow living: 25 simpele tips

25 tips slow living
Ik vind rust in minder. Minder volle agenda, minder vol huis. Minder maar wel beter. Al snel raakte ik overdonderd door de zero-waste movement en mensen die bijvoorbeeld alleen nog maar tweedehands kopen. Moet dat nou altijd zo extreem? Een nieuwe gewoonte leer je niet zomaar ineens aan. Dat heeft tijd nodig. En een nieuwe leefstijl gaat al helemaal niet over één nacht ijs. Toen ik er laatst weer bij stil stond bedacht ik me dat slow living al op zoveel heel toegankelijke manieren een weg in mijn (en ons!) leven heeft gevonden.

Het hoeft niet perfect. Iets beter is óók heel goed. Daarom volgen hier mijn 25 simpele tips voor een bewuster leven:

Huishouden

 1. Elke ochtend het bed opmaken. Het is een kleine moeite maar toch heel fijn om de ruimte waar je dagelijks komt om uit te rusten netjes achter te laten totdat je er weer opnieuw binnenkomt.
 2. De was laten drogen op een droogrek.
 3. Kleding niet direct in de was gooien na slechts één keer dragen. Even voor een raam hangen en het ruikt meestal weer lekker fris.
 4. Eigen kaarsen maken. In de praktijk enorm makkelijk en leuk om te doen.
 5. De afwas doen wanneer de vaatwasser vol zit. Zo blijft het aanrecht netjes en er is niets mis met wat kleine klusjes doen.
 6. Reguliere schoonmaakmiddelen inruilen voor een alternatief op natuurlijke basis. Grootmoeder’s tips werken nog steeds het beste.
 7. Dozen recyclen of er eerst nog een te gekke robot / ruimteschip / winkel van maken.
 8. Afval scheiden. In onze nieuwbouwwijk zeker niet makkelijk want veel kan alleen maar op de grote hoop eindigen. Toch kan ik ook hier aparte bakken vinden voor glas, plastic en papier.

Boodschappen doen

 1. Een eigen boodschappen tas meenemen naar de supermarkt. Ik heb een prachtige boodschappentas van Dille en Kamille en een aantal kleinere linnen tassen.
 2. Groente en fruit in herbruikbare katoenen zakken doen in plaats van in de plastic zakjes uit de supermarkt.
 3. Fruit en groente kweken of plukken.
 4. Naar de boerenmarkt gaan. In Almere zit Stadslandgoed de Kemphaan waar elke zaterdag een biologische markt is. Heerlijke producten en altijd vers uit het seizoen.

In de keuken

 1. Restjes eten invriezen. Ik koop vaak groenten en fruit in bulk zodat ik het gesneden en gewassen kan invriezen. Ik heb altijd een zakje met gesneden selderij en wortel in de vriezer, ideaal als basis voor soep.
 2. Eigen jam maken. Dit is verrassend makkelijk en ik heb er maanden van genoten. En vers gemaakte jam ruikt ook echt intens naar fruit, ook als je de pot pas na een paar maanden opent.
 3. Vaker vegetarisch eten. Er zijn zo veel heerlijke gerechten te bedenken waar vlees helemaal niet nodig is. En ook vleesvervangers worden steeds smakelijker. Wij zijn bijvoorbeeld gek op de little willies van de vegetarische slager.
 4. Geen theezakjes meer maar losse thee in een thee-ei. Lekkerder en milieuvriendelijker.

Uiterlijk & kleding

 1. Schoenen en tassen elke paar maanden goed schoonmaken en verzorgen. Ik heb niet veel schoenen en tassen dus ben ik er extra zuinig op.
 2. Een shampoo bar gebruiken in plaats van een fles. Niet alleen is dit een plastic verpakking minder, deze shampoo bar van Lush is ook nog eens gemaakt met natuurlijke ingrediënten èn ontzettend fijn.
 3. Ook voor in de badkamer: een bamboe tandenborstel. Staat nog chique ook.
 4. Een (fair) capsule wardrobe starten. Dit heb ik inmiddels alweer 3 jaar en ik ben er nog elke dag blij mee! Minder kleding, beter op elkaar afgestemd, duurzame(re) stukken. Stress-vrije ochtenden krijg ik er gratis bij, want letterlijk elke outfit is mijn lievelingsoutfit. Inspiratie doe je op bij Caroline van Un-fancy, Karin van Truncation blog en Andrea van Seasons+Salt.

Vrije tijd & financieel

 1. Nee zeggen tegen afspraken. Ik vind dat we best wat vaker een lege agenda mogen hebben. Even tijd maken voor wat de dag brengt (of niet brengt) en tot jezelf komen.
 2. Aankopen uitstellen. De grens tussen willen en moeten hebben is niet altijd duidelijk. Ik probeer altijd eerst een tijdje zonder te doen. Dan kan ik wat beter beoordelen hoe hard ik het nodig heb.
 3. Telefoons ’s avonds op een vaste tijd weg leggen. Met de beste bedoelingen probeer ik te minderen, maar als mijn telefoon naast me ligt is de verleiding te groot om af en toe te kijken of er nog wat gebeurt. Wegleggen doet me ook gelijk vergeten.
 4. Een bullet journal of dagboek bijhouden. Heel fijn, zeker met dit donkere weer, om na een werkdag nog wat te krabbelen in een boekje. Ik vind het vooral leuk om te uitspraken van Sam (nu 4,5 jaar) bij te houden voor later.
 5. Een bordspel spelen. Je moet er van houden, maar ik vind het een gezellige afwisseling op al dat Netflixen.

Bewuster leven of slow living gaat er niet om dat je in een idyllisch huis woont met stijlvol minimalistisch Scandinavisch interieur, en je al je groenten uit eigen tuin haalt die je met behulp van je eigen compostbak hebt gekweekt. Voor mij gaat het er om dat je bewuste keuzes maakt en niet zonder na te denken mee gaat met wat in de maatschappij de norm is. Kritisch zijn mag best. Maar perfectie nastreven is onzin. We zijn ook maar mensen, en een klein beetje bewuster is óók al mooi meegenomen.

– X Marloes