DIY geurkaarsen van sojawas

DIY geurkaarsen van sojawas

Een aantal jaren geleden besloot ik om meer dingen zelf te maken. Een van de eerste dingen die ik probeerde was kaarsen maken. Het bleek zo eenvoudig dat ik eigenlijk zelden nog kaarsen koop. En het is bizar goedkoop, dat ook nog.

Laatst vond ik het weer tijd om wat kaarsen te maken (want hallo herfst!) dus ik trok de doos met alle spullen van zolder. Ik was eigenlijk wel verbaasd hoeveel was er nog in de zak zat. Na ruim 20 kaarsen die ik in de afgelopen maanden maakte leek de voorraad nauwelijks geslonken. Als je nagaat dat je voor een beetje geurkaars al gauw 10 a 15 euro afrekent zijn de kosten voor zelfgemaakte kaarsen echt een lachertje. Bovendien vind ik het altijd wel leuk om op zoek te gaan naar lekkere luchtjes of ze te mixen zodat het precies ruikt zoals ik lekker vind.

DIY geurkaarsen van sojawas

Als je op internet zoekt naar hoe je zelf kaarsen maakt kom je toch wel vrij ingewikkelde artikelen tegen. Daar ben ik dus te lui voor. Tot zover branden mijn kaarsen prima en ook redelijk lang (zo’n 40 uur in een middelgroot glaasje). Als je zelf aan de slag gaat is dit alles wat je nodig hebt

  • sojawas
  • lont met metalen plaatje onderaan
  • een schoon glaasje of potje
  • geurolie

Ik heb ooit mijn spullen gekocht bij candle shack in de UK (link) maar wellicht is er inmiddels een Nederlandse shop te vinden. Verder heb je een klein pannetje nodig, een houten lepel en iets om het lontje op zijn plek te houden. Daar gebruik ik twee eetstokjes voor die ik op het potje leg met de lont er tussen geklemd. En uiteraard is het leuk om er een etiket op te plakken. Al is het maar om te onthouden welke geur er precies in zit.

Goed. Ik doe altijd op gevoel wat was in de pan. Het lijkt altijd meer dan het uiteindelijk is als het gesmolten is dus wees niet te zuinig. Als het is gesmolten (dit doe ik nooit au-bain-marie trouwens) kunnen er wat druppels geurolie door. Ik gebruik zo’n 15 druppels voor een kaars zoals hierboven. Als de geurolie goed is vermeng kan het in het potje gegoten worden. Daarna plaats ik de lont er in en zorg ik met eetstokjes dat die op zijn plek blijft. Laten afkoelen, en klaar!

Tip: ga nou geen nieuwe potjes of glaasjes kopen. Je hebt vast wel een leeg potje van de appelmoes/bonen/babyvoeding of een leuk theekopje staan.

– X Marloes

Bewaren

Bewaren