Het belang van minder moeten

Ik heb jarenlang zoveel gemoeten van mezelf. Elk vrij uurtje moest besteed worden aan ‘iets’. En dat ‘iets’ plande ik dan al dagen (soms weken) vooraf. Met een baan en een gezin moet je wel van alles plannen zodat je het maximale haalt uit je vrije tijd – dacht ik. Tot op zekere hoogte is dat ook wel waar, maar ik vergat volledig om zo nu en dan even helemaal niets te doen.

Toen ik een aantal maanden geleden de zoveelste keer een halve zondagochtend verspild had aan het zoeken naar wat we konden doen die dag ging er een lichtje branden. Ik had ook gewoon van die uren kunnen genieten in plaats van me een ongeluk te Googlen. De eerste paar keren dat we dan maar ‘gewoon’ thuis bleven heb ik doelbewust mijn telefoon weg moeten leggen. Ik blééf op dat ding kijken. Waarom gunde ik mezelf (en ons) niet een doodnormale relaxte dag thuis? Zoals dat meestal gaat is realisatie de eerste stap richting verandering.

Inmiddels ben ik er veel beter in geworden om te genieten van het niets doen. Ik trek mijn mooiste, fijnste pyjama aan. Er staat een goede playlist aan (favorietje is de Hyggelig Jazz playlist). Ik zet een goede bak koffie of thee en soms, als ik de spullen toevallig nog in huis heb, bak ik wat lekkers erbij. De tv blijft uit en we spelen ouderwetse bordspelletjes of kiepen alle Lego over de vloer. Ik ruim niks op in huis en ik raak zeker geen poetsmiddel aan. Dit is ouderwets genieten en tegelijkertijd zó luxe in een tijd waarin we elke minuut ontelbaar veel prikkels op moeten nemen.

Op social media delen we de mooiste en spannendste dingen die we meemaken en de druk om altijd maar online en ‘happening’ te zijn is groot. Maar laten we eerlijk zijn, zo’n leven is intens vermoeiend. Vind ik tenminste. Ik merk nu ik regelmatig even helemaal unplug dat ik me mentaal veel meer in balans voel. Ik ben minder snel prikkelbaar en geniet nog zoveel meer van alle kleine dingen. Ook voor Sam merk ik dat het soms echt even nodig was. Als je 4 bent is 5 dagen school en 3 dagen BSO natuurlijk ook best heftig.

We weten allemaal dat we moeten sporten en gezond moeten eten. Op tijd naar bed accepteren we vaak ook nog wel. Maar even niets doen en echt bijkomen mogen we onszelf wel eens wat vaker gunnen als het aan mij ligt.

– X Marloes