9 dagen in Göteborg

9-dagen-in-Goteborg-met-kind

Wat was het heerlijk in Zweden in het leuke stadje Göteborg. Het weer was mooi, het eten lekker en er was heel erg veel te doen. Het mooiste vond ik toch wel het oude deel van het centrum ‘Haga’. Natuurlijk is het er toeristisch, maar nog lang niet zo druk (en duur) als op de Dam. Helemaal prima dus. Als je aan Sam zou vragen wat hij het leukste vond roept hij denk ik ‘de dierentuin!’ waarmee hij Universeum bedoelt. Waarom hebben we eigenlijk voor Zweden gekozen? Heel eerlijk, er is niet echt een duidelijke reden. We hebben een soort iene-miene-mutte gespeeld met vliegtickets op basis van de prijzen. Wat we wel wisten is dat Zweden een fijne plek is om met een kind heen te gaan maar waar je als ouders je óók uitstekend kunt vermaken, dus dit stond hoog op de lijst. Stockholm hebben we 3 jaar geleden al gezien tijdens onze huwelijksreis, dus kwamen we dit jaar uit op Göteborg.

De dingen die ik het fijnst vond zijn de simpelste van alles. Zoals elke dag samen een Fika momentje. Typisch Zweeds maar ik snap niet dat we dit niet vaker doen. Even een moment pakken om te ontstressen, een goed gesprek te voeren en natuurlijk van een goede kop koffie met wat lekkers genieten.

Ook fijn vond ik een simpele parkwandeling in het gigantische stadspark ‘Slottskogen’. Hier troffen we een hele gave (gratis!) speeltuin aan met als pronkstuk een houten walvis waar je in kunt klimmen en vanaf kunt glijden. Dikke hit hoor.

Het allerlekkerste dat we hebben gegeten moet toch wel een verse Hagabullar zijn die we bij Café Husaren aten in Haga. Nog warm uit de oven en zo heerlijk zacht en zoet. Heb je die knoeperd van een kaneelbroodje op de header foto gezien? Dat is dus zo’n Hagabullar. Kon me niets schelen dat hier vooral toeristen kwamen, dit was hemels.

Maar goed, ik wilde graag wat foto’s delen die veelal genomen zijn op van die ‘tussendoor’ momenten. Want dat gewone geluk is toch wel wat ik het mooiste vond van deze vakantie. Aan het eind zal ik nog wat tips delen van leuke adresjes, mocht je inmiddels warmgelopen zijn voor deze leuke stad.

z1
Z3
Z4
Z6
Z7
Z8
Z10
Z11
z12
z14
z15
z16
z17

Deze foto is extra speciaal, want hij is gemaakt door Sam
Deze foto is extra speciaal, want hij is gemaakt door Sam

Z19
Z20
Z21
Z22
Z23
Z24
z26

En dan nu de tips voor een vakantie Göteborg (met of zonder kind):

 • Wandel door Haga waar je o.a. het karakteristieke Café Husaren vindt met de allerlekkerste en allergrootste kaneelbroodjes.
 • Ga op ontdekking in Universeum waar je o.a. een aquarium, jungle en lab vindt.
 • Pak de ferry naar een van de eilandjes in de archipelago.
 • Huiver (of geniet, whatever floats your boat) van opgezette dieren in het Natural History Museum.
 • En als je dan toch daar in de buurt bent, wandel door park Slottskogen en bezoek speeltuin Plikta als je met kinderen bent.
 • Eet typische Zweedse gehaktballen met puree, jus en bessensaus bij Café du Nord.
 • Schiet idyllische foto’s in de oude palmkas.
 • Bezoek Alfons Åbergs Kulturhus; een soort speelmuseum van een Zweeds cartoon figuur. Leuk weetje: de schrijfster is geboren in Göteborg.
 • Eet gebakjes en drink koffie in Alingsås oftewel ‘the capital of Fika’ zoals ze het zelf noemen.
 • Proef chocola in de chocoladefabriek in het centrum. Het is eigenlijk meer een klein charmant winkeltje maar er is chocola dus over de naam doen we niet moeilijk. Dit shopje heeft geen website maar je vindt ze als je zoekt op ‘Sibräcka Choklad’.
 • Drink ook zeker eens koffie bij Da Matteo. Ze branden de bonen zelf en op het plein tegenover het café staan vaak food trucks.
 • Gratis naar het museum kan ook. In dat geval is het Museum of World Culture een prima plan voor een luie zondag. Toen wij er waren was één tentoonstelling speciaal op kinderen gericht en kon er gespeeld worden.
 • Struin door de tuinen rondom Gunnebo Slott even buiten Göteborg. Ook aan te raden is het restaurant waar ze huisgemaakte lekkernijen en een buffetlunch serveren.
 • Tot slot, niet echt Zweeds maar wel leuk; dineren bij Pinchos. Je bestelt kleine gerechtjes via een app en het hele restaurant is in circus thema.

Ik ga nog even nagenieten 🙂

– X Marloes

En wederom dank aan mijn liefste man voor een gedeelte van deze foto’s.